Hot cross buns (veľkonočné buchtičky)

Dezerty
Všetky recepty

Suroviny:

Múku zmiešame s cukrom, sušeným droždím, najemno nastrúhanou pomarančovou kôrou, škoricou, kardamómom, muškátovým orieškom a soľou. Následne prilejeme teplé (nie horúce!) mlieko, zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky, vajíčko a cesto poriadne zhnetieme (ideálne v kuchynskom robote), kým sa všetky ingrediencie nespoja. Do cesta na záver pridáme sušené hrozienka, nahrubo nasekané pistácie a cesto opäť zhnetieme – malo by byť pevné, elastické a s pomúčenými rukami by sa z neho mala dať vytvoriť kompaktná nelepivá guľa. Ak by bolo cesto príliš lepivé, prehnetieme ho ešte s 1-2 PL múky. Vyhnetené cesto necháme vykysnúť na teplom mieste v mise prikrytej kuchynskou utierkou cca 1 hodinu.

Z vykysnutého cesta následne tvarujeme guľaté buchtičky s váhou 70-75 g (váženie nie je nevyhnutné, ak dokážete vytvoriť cca rovnako veľké buchtičky), ktoré ukladáme na vymastený plech. Medzi buchtičkami nechávame mierne medzery, keďže ich ešte necháme cca 30 minút podkysnúť prikryté utierkou. Ak chceme po upečení navzájom zlepené buchtičky, tak použijeme menší plech, v opačnom prípade použijeme klasický veľký plech a medzi buchtičkami necháme väčšie rozostupy.

Následne zmiešame špaldovú múku s 2-4 PL vody a vymiešame hladkú hustejšiu pastu. Touto pastou naplníme zdobiace vrecko, odstrihneme z neho špičku a na každú podkysnutú buchtičku nakreslíme tenší krížik. Buchtičky následne pečieme pri teplote 200°C cca 20 minút dozlatista. Ihneď po upečení ich potrieme džemom zriedeným s 1-2 PL vody (podľa hustoty džemu). Buchtičky chutia najlepšie ešte teplé, buď samotné alebo natreté maslom a džemom.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 kus, z celkového množstva vyjde 15.

Kalórie: 226
Bielkoviny: 6 g
Sacharidy: 39 g
Tuky: 5 g

Zdielať