Pripravíme si Holandskú omáčku: V miske vyšľaháme žĺtky s octom alebo citrónovou šťavou. Potom misku premiestnime nad hrniec s vriacou vodou a nad parou ďalej šľaháme za pomalého prilievania rozpusteného masla. Omáčka je hotová, keď znásobí svoj objem, je hustá a krémová. Nezabudneme ju dochutiť soľou a mletým čiernym korením.
Pripravíme si stratené vajíčka: Do veľkého hrnca dáme variť asi 1,5l vody s 50 ml octu. Medzitým si každé vajíčko zvlášť rozbijeme do šálky a dávame pozor, aby žĺtky zostali v celku. Keď voda zovrie, pomocou varešky vodu zamiešame tak, aby sa vytvoril vodný vír. Do neho okamžite necháme skĺznuť prvé vajíčko a keď sa sformuje, varíme ho asi 3 minúty. Vajíčko vyberieme a postup zopakujeme s ďalšími.
Žemle rozrežeme a zľahka opečieme. Natrieme trochou masla, pokladieme plátkami lososa, navrch položíme vajíčka a polejeme omáčkou. Vrch ozdobíme kôprom alebo pažítkou.
… ktoré sú nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie (tzv. technické cookies). Potrebné súbory cookies pomáhajú vytvárať použiteľné webové stránky tak, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia stránky a prístup k chráneným oblastiam webových stránok či automatické zobrazovanie obsahu v preferovanom jazyku.
Webové stránky nemôžu riadne fungovať bez týchto súborov cookies, pričom na využívanie týchto cookies nie je potrebný Váš súhlas ani ich nie je možné odmietnuť. Zároveň Vás chceme ubezpečiť, že naše stránky nepoužívajú a neukladajú ostatné typy cookies ako napr. Marketingové, Analytické či Štatistické cookies.