Topinamburová bublanina s čerešňami

Múčniky
12
porcie
45
minút
Stredná
obtiažnosť
Zobraziť recept

Suroviny

Recept

Suroviny 

  • 5 vajec tipu M
  • 350g zomletého trstinového alebo brezového cukru
  • 100g topinamburovej múky
  • 350g špaldovej polohrubej (tip 630)
  • štipka soli
  • 1 vyškriabaný vanilkový struk
  • 5 PL kakaa
  • 2 PL rumu
  • 1 balíček vínneho kameňa – bezfosfátového bio prášku do pečiva
  • 7 PL rastlinného oleja neutrálnej chuti (rafinovaný repkový, slnečnicový)
  • 7 PL vlažnej vody (ak máte použite bublinkovú)
  • ovocie očistené od kôstok či stopiek

 

Postup: 

Do misy dajte vajcia, rum, cukor. Použite aj bielka aj žĺtka naraz. Vyšľahajte a pridajte vodu a olej, šľahajte spolu do penista.  V inej miske zmiešajte preosiate múky, prášok do pečiva, soľ a pridajte do zmesi vajec. Premiešajte. Cesto musí byť hladké, bez hrudiek. Nalejte do vymasteného pekáča alebo plechu s vyšším okrajom. Nevylejte celé, časť si na záver dochuťte kakaom a trochou vody a škrabkou vmiešajte do bledej zmesi. Takto naliate cesto nechám vždy 10 minút „nadýchať sa“. Kým naň poukladám ovocie a ešte trochu času. :-)  Hotový koláč je potom vždy vyšší a mäkučký. Pečte cca 30 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 160 – 170 C°.

Dobrú chuť.