Suroviny
- 5 vajec tipu M
- 350g zomletého trstinového alebo brezového cukru
- 100g topinamburovej múky
- 350g špaldovej polohrubej (tip 630)
- štipka soli
- 1 vyškriabaný vanilkový struk
- 5 PL kakaa
- 2 PL rumu
- 1 balíček vínneho kameňa – bezfosfátového bio prášku do pečiva
- 7 PL rastlinného oleja neutrálnej chuti (rafinovaný repkový, slnečnicový)
- 7 PL vlažnej vody (ak máte použite bublinkovú)
- ovocie očistené od kôstok či stopiek
Postup:
Do misy dajte vajcia, rum, cukor. Použite aj bielka aj žĺtka naraz. Vyšľahajte a pridajte vodu a olej, šľahajte spolu do penista. V inej miske zmiešajte preosiate múky, prášok do pečiva, soľ a pridajte do zmesi vajec. Premiešajte. Cesto musí byť hladké, bez hrudiek. Nalejte do vymasteného pekáča alebo plechu s vyšším okrajom. Nevylejte celé, časť si na záver dochuťte kakaom a trochou vody a škrabkou vmiešajte do bledej zmesi. Takto naliate cesto nechám vždy 10 minút „nadýchať sa“. Kým naň poukladám ovocie a ešte trochu času. :-) Hotový koláč je potom vždy vyšší a mäkučký. Pečte cca 30 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 160 – 170 C°.
Dobrú chuť.